Met blik op WK van 2026 begint voor Oranje een 'nieuwe periode' (2024)

Op het komende WK moet een vernieuwd en versterkt Oranje staan. De komende Nations League-wedstrijden tegen Bosnië en Herzegovina en Duitsland vormen wat dat betreft "de start van een nieuwe periode", zoals bondscoach Ronald Koeman het bij het bekendmaken van de voorselectie omschreef.

Vandaag start die "nieuwe periode" daadwerkelijk, als de internationals zich verzamelen op de KNVB-campus in Zeist. Koeman zal geleerd hebben van het afgelopen EK, waar bleek dat Oranje (zonder onder anderen Frenkie de Jong) geen top is. Dat Oranje in de breedte steeds sterker wordt, vooral op het middenveld.

Afscheid van Blind, Wijnaldum en De Roon

En dat nieuwe namen zich aandienen en het tijd was om afscheid te nemen van enkele routiniers.

Om te vernieuwen moet Koeman doorselecteren en in dat kader maakte hij in persoonlijke gesprekken duidelijk geen beroep meer te doen op de routiniers Daley Blind (34), Georginio Wijnaldum (33) en Marten de Roon (33).

Blind besloot daarop zijn interlandloopbaan te beëindigen. Virgil van Dijk (33) is van dezelfde leeftijdscategorie, maar in de verdediger van Liverpool, de aanvoerder van Oranje bovendien, heeft Koeman voldoende vertrouwen in deze 'nieuwe' periode.

Strijd om de spitspositie zonder clubloze Depay

Memphis Depay is een ander geval. De spits is nog 'maar' 30 jaar en leek hard op weg naar de topscorerstitel aller tijden van het Nederlands elftal. Zijn gebrek aan speeltijd en blessuregevoeligheid hebben hem in de afgelopen twee jaar echter teruggeworpen.

Op het afgelopen EK was Depay aanvankelijk fit, maar kon hij niet overtuigen en het vertrouwen van Koeman niet belonen. Tot overmaat van ramp viel hij in de halve finale tegen Engeland geblesseerd uit. Een slecht teken: Depay heeft na zijn vertrek bij Atlético Madrid nog geen club.

Van Koeman moet Depay eerst een nieuwe werkgever vinden om weer in aanmerking te komen voor Oranje. En voor een beschermde status als voorheen onder Koeman moet hij bij zijn nieuwe club wel heel goed presteren. Die tijd lijkt voorbij.

De komende wedstrijden in de Nations League bieden voor Koeman een ideale kans om in de spits iets anders te proberen. De spoeling is echter dun. Joshua Zirkzee, die gisteren zijn eerste basisplaats had bij Manchester United, en Brian Brobbey krijgen vast een kans.

Luxe op middenveld met Gravenberch als surprise

De ontwikkelingen op het middenveld zijn positief. De afwezigheid van Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners, De Roon, Quinten Timber en Mats Wieffer op het EK opende deuren voor anderen.

Met blik op WK van 2026 begint voor Oranje een 'nieuwe periode' (1)

Van der Vaart ziet Gravenberch uitblinken tegen United: 'Hè, hè, eindelijk'

In Duitsland was Jerdy Schouten een openbaring, Xavi Simons liet bij vlagen zijn klasse zien, Tijjani Reijnders deed een schat aan ervaring op en dat gold ook voor Joey Veerman. Met Ryan Gravenberch durfde Koeman het op het EK nog niet aan.

De nieuwe Liverpool-coach Arne Slot bood Koeman de helpende hand. Onder Slot is Gravenberch een van de controleurs op het middenveld en gisteren onderstreepte hij tegen Manchester United (0-3 winst) zijn goede vorm.

Als de 22-jarige Amsterdammer dit volhoudt, heeft Koeman er nóg een uitstekende optie bij. Het is luxe. Ook Koopmeiners, die een toptransfer naar Juventus maakte, en Wieffer, die overstapte naar Brighton & Hove Albion, gaan vooruit.

Het lijstje met Nederlanders bij aansprekende clubs groeit. Een goed teken. Net als Koopmeiners en Wieffer maakte Lutsharel Geertruida met zijn transfer naar RB Leipzig een sprong. En voor de van een zware knieblessure teruggekeerde verdediger Jurriën Timber begint het nu pas echt bij Arsenal.

Aké, Gakpo en Dumfries bij club op de bank

Koopmeiners (net transfer afgerond) en Wieffer (geblesseerd) zijn er nu niet bij. Dat geldt wel voor Feyenoorder Quinten Timber, die gif en dynamiek aan de groep toevoegt. Al is het middenveldplaatje pas compleet als Frenkie de Jong terugkeert van zijn enkelblessure.

Nog niet zorgwekkend, maar wel opvallend is de start van het seizoen van enkele andere sleutelspelers van Oranje. Nathan Aké (Manchester City), Cody Gakpo (Liverpool) en Denzel Dumfries (Internazionale) begonnen het seizoen bij hun clubs op de bank.

Bij afwezigheid van Blind en de geblesseerde Quilindschy Hartman kreeg de 18-jarige Jorrel Hato een oproep. Hato, tegenwoordig linksback bij Ajax, is meer een verdediger dan de gepasseerde Ian Maatsen, die er op het EK nog bij was maar geen speeltijd kreeg.

Naast Schouten verliet Micky van de Ven het EK met een plusje achter zijn naam. De verdediger van Tottenham Hotspur bracht als invaller passie en snelheid. Een serieuze kans lonkte, maar Van de Ven meldde zich gisteren geblesseerd af.

Op keepersgebied werden de verhoudingen op het EK duidelijk. Bart Verbruggen zette de concurrentie op achterstand. De 22-jarige keeper van Brighton is favoriet om onder de lat te staan van het vernieuwde Oranje richting het WK.

  • Gebroeders Timber bij Oranje-selectie, De Vrij, Koopmeiners en Wieffer vallen af
  • Koeman doet geen beroep op De Roon en Wijnaldum, Depay moet eerst nieuwe club vinden
  • Oranje verliest slag om EK-finale, maar legt basis voor mooie toekomst
  • Voetbal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl

Met blik op WK van 2026 begint voor Oranje een 'nieuwe periode' (2024)
Top Articles
Zithromax® 500 mg Filmtabletten - PatientenInfo-Service
Timesheets Gfu
Hometown Pizza Sheridan Menu
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Durr Burger Inflatable
Washu Parking
Hannaford Weekly Flyer Manchester Nh
Midflorida Overnight Payoff Address
Alan Miller Jewelers Oregon Ohio
Byrn Funeral Home Mayfield Kentucky Obituaries
Best Transmission Service Margate
Lowes 385
Optum Medicare Support
Braums Pay Per Hour
Sunday World Northern Ireland
Dexter Gomovies
10-Day Weather Forecast for Florence, AL - The Weather Channel | weather.com
Paradise leaked: An analysis of offshore data leaks
ARK: Survival Evolved Valguero Map Guide: Resource Locations, Bosses, & Dinos
All Obituaries | Buie's Funeral Home | Raeford NC funeral home and cremation
Craigslist Mt Pleasant Sc
Pinellas Fire Active Calls
Milanka Kudel Telegram
Reborn Rich Kissasian
Kingdom Tattoo Ithaca Mi
Weldmotor Vehicle.com
From This Corner - Chief Glen Brock: A Shawnee Thinker
WRMJ.COM
Creed 3 Showtimes Near Island 16 Cinema De Lux
Ardie From Something Was Wrong Podcast
Vht Shortener
Best Restaurants Ventnor
Elanco Rebates.com 2022
'Conan Exiles' 3.0 Guide: How To Unlock Spells And Sorcery
Petsmart Distribution Center Jobs
Tas Restaurant Fall River Ma
Mistress Elizabeth Nyc
Aliciabibs
10 games with New Game Plus modes so good you simply have to play them twice
Culvers Lyons Flavor Of The Day
Search All of Craigslist: A Comprehensive Guide - First Republic Craigslist
Fwpd Activity Log
Academic Calendar / Academics / Home
60 Days From May 31
Conan Exiles Tiger Cub Best Food
Iman Fashion Clearance
Gw2 Support Specter
Vci Classified Paducah
877-552-2666
El Patron Menu Bardstown Ky
Bob Wright Yukon Accident
Invitation Quinceanera Espanol
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6346

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.